Hozzátartozóknak

Mi a Gam-Anon?

A Gam-Anon olyan férfiak és nők közössége, akik kényszeres szenvedélyes szerencsejátékosok hozzátartozói (férjek, feleségek, rokonok vagy közeli barátok). Nem szükséges megvárnod, amíg a kényszeres szenvedélyes szerencsejátékos hozzátartozód segítséget kér, mielőtt eljönnél a Gam-Anonba.

A Gam-Anonban megtanuljuk, hogyan lehet a szerencsejáték problémával hatékonyan megbirkózni. Azáltal, hogy segítséget keresünk saját magunk számára és megtaláljuk a lelki békét, azt tapasztaljuk, hogy napi szinten könnyebben tudunk megküzdeni a problémáinkkal és – bizonyos esetekben – motiválni is képesek vagyunk szenvedélyes szerencsejátékos hozzátartozónkat arra, hogy maga is segítséget keressen.

Amennyiben a játékprobléma jelen van a környezetedben, a Gam-Anon családi csoport segítségedre lehet abban, hogy könnyebben tudd azt kezelni.

A Gam-Anon gyűlések lehetőséget adnak arra, hogy a kényszeres szenvedélyes szerencsejáték által érintett hozzátartozók között egy erős kötelék alakuljon ki.

További információért hívd a Gam-Anon Csoportot a 36-70-432-4582 telefonszámon, vagy írj a következő email címre: gam.anon.hu@gmail.com

Amennyiben egy kényszeres szenvedélyes szerencsejátékossal élsz együtt, az alábbi kérdések közül legalább 6-ra IGEN lesz a válaszod.

Vajon egy kényszeres szenvedélyes szerencsejátékossal élsz együtt?

 1. Úgy érzed, hogy a végrehajtók életetek állandó szereplői?
 2. Az érintett személy gyakran megy el otthonról hosszabb időszakokra, amely távollétekre nem ad magyarázatot?
 3. Előfordul, hogy az érintett személy a munkaideje rovására játszik?
 4. Úgy érzed, hogy nem lehet rábízni a pénzt?
 5. Őszinte ígéretet tesz arra, hogy abbahagyja a szerencsejátékot, illetve könyörög egy újabb esélyért, majd ismét játszik?
 6. Előfordul-e vele az, hogy hosszabb ideig játszik, mint tervezte, és elveszíti az utolsó fillérjeit is?
 7. A nyerést, illetve vesztést követően azonnal visszatér játszani, hogy visszanyerje, amit elvesztett, vagy még többet nyerjen?
 8. Előfordul-e vele az, hogy azért játszik, hogy pénzügyi nehézségei megoldásához pénzt nyerjen, vagy az, hogy olyan irreális elvárásokat fogalmaz meg, amely szerint a szerencsejátéknak köszönhetően tesz szert vagyonra a család?
 9. Kölcsönkér-e pénzt a játékra vagy arra, hogy a játékból származó adósságait törlessze?
 10. Érintette-e már a jó hírét a játék, illetve követett-e el törvénybe ütköző dolgot annak érdekében, hogy így szerezzen pénzt a játékra?
 11. Eljutottál-e odáig, hogy a szükséges kiadásokra elrejted a pénzt, tudva, hogy te és a család többi tagja élelem és ruhák nélkül maradtok, ha ezt nem teszed?
 12. Ha a helyzet adódik, átkutatod-e a játékos hozzátartozód ruháját vagy pénztárcáját, illetve más módon ellenőrzöd-e, hogy mit csinál?
 13. Az érintett személy rejtegeti-e a pénzét?
 14. Észleltél-e változást a játékos hozzátartozód személyiségében azzal párhuzamosan, hogy a játékszenvedélye egyre progresszívebbé vált?
 15. Az érintett személy folyamatosan hazudik-e azért, hogy elrejtse vagy letagadja azt, hogy játszik?
 16. Az érintett személy használja-e a lelkiismeret-furdalás keltést, mint eszközt arra, hogy a játékszenvedélye kapcsán a felelősséget rád hárítsa?
 17. Előfordul-e, hogy megkísérled kitalálni az érintett személy hangulatát, vagy irányítani az életét?
 18. Előfordul, hogy az érintett személy a játékszenvedélye miatt olyan szintű lelkifurdalás vagy depresszió gyötri, hogy képes ártani saját magának?
 19. A játék következtében eljutottál-e már arra a pontra, hogy azzal fenyegetődztél, hogy felbontod a családi egységet?
 20. Úgy érzed, hogy a közös életetek egy rémálom?